Voordelen van olijfolie in huidverzorging

Dimitrios Stavrianidis

De mediterrane volkeren hadden de voordelen van olijfolie als cosmetisch product voor lichaam, huid en haar erkend. In het oude Egypte, Rome en Griekenland wordt olijfolie en kruiden gebruikt voor cosmetica en farmaceutica. Al vele generaties lang is de olie de belangrijkste bron van vele schoonheidsbehandelingen, vanaf de top van het hoofd en de voetzolen.

Veel historici uit de oudheid waardeerden de waarde voor de gezondheid en verbetering van de huidconditie. Homerus, die erover sprak, beschreef het als het vloeibare goud van de Middellandse Zee. Aan de andere kant, Hippocrates genoemd in zijn Hippocratische Code vele soorten olijfolie toepassingen in huidziekten.

De olijfolie werd beschouwd als een luxe ingrediënt, dat toebehoorde aan mensen uit de hogere sociale klassen. Dankzij het gehalte aan waardevolle ingrediënten maakt olijfolie de huid schoon en zacht. Daarom werd het gebruikt als reinigingsmiddel, dat vaak werd op smaak gebracht met verschillende etherische oliën, om de sterke lichaamsgeur te bedekken, waardoor het in de huid een zachte aangename geur achterlaat.

Voordelen van olijfolie in huidverzorging

De Olympische godinnen gebruikten een soort zalf op basis van olijfolie, waarvan wordt aangenomen dat het wonderbaarlijke eigenschappen en lichaam heeft. De oude holistische kunst van de Ayurveda suggereert het gebruik van olijfolie om een maximale hydratatie en schoonheid van de huid te bereiken.

De toepassingen zijn talrijk en het verhaal is groot. Onderzoekers blijven zoeken naar bewijs van therapeutische eigenschappen. Onlangs hebben archeologen bij opgravingen van Mycene een lijst van verschillende zalven, bestaande uit olijfolie en verschillende kruiden, aan het licht gebracht.

De ontwikkeling van een wetenschap gewijd aan de menselijke schoonheid "Cosmetologie" brengt de revolutie van het gebruik van olijfolie.

Vandaag de dag wordt het behandeld als een op zichzelf staand of als basisingrediënt voor cosmetica in verschillende crèmes, maskers en andere schoonheidsproducten. Douchegels, gezichtscrèmes, dag- en nachtcrèmes en lichaamsoliën, zonnebrandcrèmes en zepen zijn enkele van de talloze producten die met de oliebasis worden geproduceerd.

Maar.... waarom dit "vloeibare goud" zo kostbaar is;

Olijfolie is een plantaardige olie die voornamelijk bestaat uit de onverzadigde vetzuren en meer bepaald uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze aanbeveling maakt haar waardevol, omdat haar onverzadigde vetzuren bestand zijn tegen oxidatie. Het bevat zelfs verzadigde vetzuren, in zeer kleine concentraties.

Het belangrijkste vetzuur is oliezuur, en verder bevat olijfolie linolzuur.

Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat behoort tot de klasse van de omega-vetzuren. Het is zeer belangrijk voor de schoonheidswereld omdat het grote cosmetische eigenschappen heeft. Voedt en verzacht de huid en heeft het vermogen om diep in de huid door te dringen en deze gehydrateerd te houden. Het linolzuur is bijzonder waardevol voor crèmes tegen huidveroudering en helpt de huid te vernieuwen. Om deze reden wordt het gebruikt op brandwonden helende producten en producten voor verschillende huidaandoeningen en heeft het zeer goede resultaten in milde vormen van acne. Het is nog steeds een noodzakelijk zuur voor de huid en de celmembranen. Hydrateert en geeft de huid de nodige voedingsstoffen. Het gebruik van olijfolie in het maken van zepen geeft verzachtende en hydraterende eigenschappen in hen.

Palmitinezuur behoort tot de verzadigde vetzuren en heeft verzachtende eigenschappen. Het houdt de huid gehydrateerd, versterkt de barrièrecellen en voorkomt vochtverlies van de huid. Ook het stearinezuur dat in olijfolie zit is een belangrijk smeermiddel.

Vetzuren zijn zeer belangrijk voor zowel de voeding als de cosmetica. Ze hebben het vermogen om diep in de huid door te dringen en bevochtigingsmiddelen te gebruiken, waardoor het verlies van water wordt voorkomen. Ze hebben vele voordelen zoals het behoud van de hydratatie en de gladheid van de huid.

Bovendien bevat de olijfolie vitamine A en bètacaroteen, stoffen die de huid beschermen tegen alle zonnestralen, waardoor de gevoeligheid voor de zon afneemt.

Olijfolie neemt een speciale positie in in de wereld van schoonheid in. Rijk aan heilzame ingrediënten heeft het vermogen om de huid te voeden, te hydrateren, te genezen en te voeden waardoor de huid zacht en glad blijft. Het heeft uitstekende penetratie-eigenschappen en is in staat om het natuurlijke vocht "vast te zetten", waardoor het ontstaan van een droge huid wordt voorkomen. Bovendien is het onmiskenbaar dat de antioxiderende eigenschappen de huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering. Dit komt omdat de olijfolie het natuurlijke vermogen heeft om de epidermale cellen aan te pakken en de synthese van collageen en elastine te stimuleren, waardoor de huid wordt verbeterd en zo het meest krachtig en gezond wordt.

Het is kostbaar voor de rijpe huid, bestrijdt uitdroging, de dofheid, het uitdunnen van de huid, donkere kringen en wallen onder de ogen. Het biedt alle noodzakelijke voedingsstoffen die nodig zijn om de huid glanzend te houden, maar na verloop van tijd.