Οφέλη από το ελαιόλαδο στην περιποίηση του δέρματος

Dimitrios Stavrianidis

Οι μεσογειακοί λαοί είχαν αναγνωρίσει τα οφέλη του ελαιολάδου ως καλλυντικό για το σώμα, το δέρμα και τα μαλλιά. Στην αρχαία Αίγυπτο, τη Ρώμη και την Ελλάδα, το ελαιόλαδο και τα βότανα χρησιμοποιούνται για καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Για πολλές γενιές, το λάδι υπήρξε η κύρια πηγή πολλών θεραπειών ομορφιάς, από την κορυφή του κεφαλιού και τα πέλματα των ποδιών.

Πολλοί αρχαίοι ιστορικοί εκτιμούσαν την αξία του για την υγεία και τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος. Ο Όμηρος, μιλώντας για αυτό, το περιέγραψε ως υγρό χρυσό της Μεσογείου. Από την άλλη πλευρά, ο Ιπποκράτης ανέφερε στον Ιπποκράτη Κώδικα του πολλούς τύπους ελαιολάδου που χρησιμοποιεί σε δερματικές παθήσεις.

Το ελαιόλαδο θεωρήθηκε πολυτελές συστατικό που ανήκε σε άτομα των ανώτερων κοινωνικών τάξεων. Χάρη στην περιεκτικότητα σε πολύτιμα συστατικά, το ελαιόλαδο αφήνει το δέρμα καθαρό και απαλό. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε ως καθαριστικό, το οποίο συχνά αρωματίστηκε με διάφορα αιθέρια έλαια, για να καλύψει την έντονη μυρωδιά του σώματος, αφήνοντας ένα απαλό ευχάριστο άρωμα στο δέρμα.

Οφέλη από το ελαιόλαδο στην περιποίηση του δέρματος

Οι Ολυμπιακές θεές χρησιμοποίησαν έναν τύπο αλοιφής με βάση το ελαιόλαδο, που πιστεύεται ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες και σώμα. Η αρχαία ολιστική τέχνη της Αγιουρβέδα προτείνει τη χρήση ελαιολάδου για την επίτευξη της μέγιστης ενυδάτωσης και ομορφιάς του δέρματος.

Οι εφαρμογές είναι πολλές και η ιστορία είναι μεγάλη. Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν στοιχεία για θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατα, στις ανασκαφές των Μυκηνών, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μια λίστα με διάφορες αλοιφές που αποτελούνται από ελαιόλαδο και διάφορα βότανα.

Η ανάπτυξη μιας επιστήμης αφιερωμένης στην ανθρώπινη ομορφιά "Κοσμετολογία" θα φέρει επανάσταση στη χρήση του ελαιολάδου.

Σήμερα αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο ή ως βασικό καλλυντικό συστατικό σε διάφορες κρέμες, μάσκες και άλλα προϊόντα ομορφιάς. Αφρόλουτρα, κρέμες προσώπου, κρέμες ημέρας και νύχτας και λάδια σώματος, κρέμες και σαπούνια είναι μερικά από τα μυριάδες προϊόντα που παράγονται με τη βάση λαδιού.

Αλλά .... γιατί αυτός ο "υγρός χρυσός" είναι τόσο πολύτιμος.

Το ελαιόλαδο είναι ένα φυτικό έλαιο που αποτελείται κυρίως από ακόρεστα λιπαρά οξέα και πιο συγκεκριμένα από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτή η σύσταση το καθιστά πολύτιμο επειδή τα ακόρεστα λιπαρά οξέα του είναι ανθεκτικά στην οξείδωση. Περιέχει ακόμη και κορεσμένα λιπαρά οξέα σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

Το κύριο λιπαρό οξύ είναι το ελαϊκό οξύ και το ελαιόλαδο περιέχει επίσης λινελαϊκό οξύ.

Το ελαϊκό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που ανήκει στην κατηγορία των ωμέγα λιπαρών οξέων. Είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο της ομορφιάς γιατί έχει εξαιρετικές καλλυντικές ιδιότητες. Θρέφει και μαλακώνει το δέρμα και έχει τη δυνατότητα να διεισδύει βαθιά στο δέρμα και να το διατηρεί ενυδατωμένο. Το λινελαϊκό οξύ είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για αντιγηραντικές κρέμες και βοηθά στην ανανέωση του δέρματος. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται σε προϊόντα και προϊόντα θεραπείας εγκαυμάτων για διάφορες δερματικές παθήσεις και έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ήπιες μορφές ακμής. Εξακολουθεί να είναι ένα απαραίτητο οξύ για το δέρμα και τις κυτταρικές μεμβράνες. Ενυδατώνει και παρέχει στο δέρμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η χρήση ελαιολάδου στην παρασκευή σαπουνιών παρέχει καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες σε αυτά.

Το παλμιτικό οξύ ανήκει στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και έχει μαλακτικές ιδιότητες. Διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη, ενισχύει τα φράγματα και αποτρέπει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα. Το στεατικό οξύ στο ελαιόλαδο είναι επίσης ένα σημαντικό λιπαντικό.

Τα λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά τόσο για τη διατροφή όσο και για τα καλλυντικά. Έχουν την ικανότητα να διεισδύουν βαθιά στο δέρμα και να χρησιμοποιούν υγραντικά, αποτρέποντας την απώλεια νερού. Έχουν πολλά οφέλη όπως η διατήρηση της ενυδάτωσης και η απαλότητα του δέρματος.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Α και β-καροτένιο, ουσίες που προστατεύουν το δέρμα από όλες τις ακτίνες του ήλιου, μειώνοντας την ευαισθησία του στον ήλιο.

Το ελαιόλαδο κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της ομορφιάς. Πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά, έχει την ικανότητα να τρέφει, να ενυδατώνει, να θεραπεύει και να θρέφει το δέρμα αφήνοντας το δέρμα απαλό και λείο. Έχει εξαιρετικές ιδιότητες διείσδυσης και είναι σε θέση να «κλειδώσει» τη φυσική υγρασία, αποτρέποντας την εμφάνιση ξηρού δέρματος. Επιπλέον, είναι αναμφισβήτητο ότι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση. Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαιόλαδο έχει τη φυσική ικανότητα να στοχεύει τα επιδερμικά κύτταρα και να διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, βελτιώνοντας το δέρμα και καθιστώντας το το πιο ισχυρό και υγιές.

Πολύτιμο για ώριμο δέρμα, καταπολεμά την ξηρότητα, τη θαμπή, την αραίωση του δέρματος, τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να διατηρεί το δέρμα λαμπερό, αλλά με την πάροδο του χρόνου.